Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό

Home / Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό

Το Πέρασμα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό

Αυτό που χρειάζεται πρωτεύων να γνωρίζουμε είναι αυτά που αντικειμενικά μπορούν να κάνουν τα παιδιά στην νηπιακή ηλικία (5 έως 6 χρονών).

  • Μπορούν σταδιακά να γνωρίζουν και να ελέγχουν το σώμα τους, να σχηματίζουν μια θετική εικόνα του εαυτού τους, να αναγνωρίζουν το φύλλο τους, να αποκτούν βασικές συνήθειες υγιεινής και καλής φυσικής κατάστασης.
  • Μπορούν να παρατηρούν και να εξερευνούν το άμεσο περιβάλλον με τρόπο που να κινεί και να αναπτύσσει την περιέργεια τους και την προσοχή τους.
  • Μπορούν να γνωρίσουν ορισμένες πολιτισμικές εκδηλώσεις του περιβάλλοντός τους, επιδεικνύοντας σεβασμό, ενδιαφέρον και συμμετοχή σε αυτές (θρησκευτικές και εθνικές γιορτές).
  • Να φέρονται στις συνήθεις δραστηριότητές τους με τρόπο κάθε φορά πιο αυτόνομο αποκτώντας προοδευτικά συναισθηματική και συγκινησιακή ασφάλεια, και αναπτύσσοντας τις δεξιότητεςπρωτοβουλίας και εμπιστοσύνης στον εαυτό τους.
  • Μπορούν να χρησιμοποιούν τον προφορικό λόγο, να εκφράζουν τις απόψεις τους, τα συναισθήματά τους και τις επιθυμίες τους.
  • Μπορούν να έχουν την έννοια των αριθμών από το 1 έως το 10, να καταλάβουν την διαφορά μεταξύ αριθμών και γραμμάτων, να ταξινομήσουν αντικείμενα, να κάνουν κατηγοριοποίηση καινα κατανοήσουν έννοιες.
  • Ενδιαφέρονται για την μουσική, τη ζωγραφική, τη χειροτεχνία, το χορό, το θέατρο, το τραγούδι τα οποία αποτελούν το μέσον για την εκμάθηση πολλών πραγμάτων και την άσκηση τω επιδεξιοτήτων τους.
  • Μπορούν να παίζουν και να αναπαραστούν με το συμβολικό παιχνίδι αυτά που έχουν βιώσει,γνωρίσει ή φανταστεί.

Πάνω σε αυτούς τους Βασικούς Τομείς γίνεται η δουλειά στο νηπιαγωγείο όπως εξ’ άλλου προβλέπει και το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας. Εάν όλα τα παραπάνω έχουν δουλευτεί σωστά και προσεκτικά στο νηπιαγωγείο το παιδί είναι έτοιμο να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της πρώτης δημοτικού. Πως όμως μπορούν και οι γονείς να βοηθήσουν άμεσα και πρακτικά μέσα από την καθημερινότητά τους τα παιδιά; Μπορούν να τα βοηθήσουν κάνοντας μερικά απλά πράγματα.

Τέλος, ξεκινώντας την πρώτη δημοτικού να μπορούμε να διαθέσουμε κάποιον χρόνο καθημερινά να υποδείξουμε στο παιδί μας τη διαδικασία, το τρόπο δηλαδή που πρέπει να οργανώσει τη δουλεία του και να κάνει τα μαθήματά του. Δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε συνέχεια μαζί του, δίπλα του κατά την διάρκεια του διαβάσματος, απλά να ξέρει ότι όταν μας χρειάζεται μπορούμε να το βοηθήσουμε. Ενώ ξεκινώντας το δημοτικό μοιάζει κάτι ακατόρθωτο, το παιδί μας θα μας αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και μάλιστα καλά, ότι είναι σίγουρα πιο έξυπνο από εμάς και ότι αξίζει να το εμπιστευόμαστε και να το αγαπάμε.