Βοηθώντας τα Παιδιά
Βοηθείστε τα Παιδιά
Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν άμεσα και πρακτικά μέσα από την καθημερινότητά τους τα παιδιά, κάνοντας τα εξής απλά πράγματα:
- Να εκφράζουν οι ίδιοι τα δικά τους συναισθήματα, επιθυμίες και ιδέες μέσω του προφορικού λόγου και να ακούν τα αντίστοιχα των παιδιών τους. Να υπάρχει δηλαδή ένα κανάλι επικοινωνίας θετικό χωρίς φωνές, μαλώματα και απειλές.
- Nα διαβάζουν καθημερινά στα παιδιά τους ένα μικρό βιβλίο τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούν να κάνουν σε λίγο καιρό μόνα τους τα ίδια.
- Να αφήνουν τα παιδιά τους να έχουν μικρές υπευθυνότητες μέσα στο σπίτι σε σχέση με τα πράγματά τους και με τον εαυτό τους (να τρωνε μόνα τους, να ντύνονται, ακόμα και να κάνουν μπάνιο).
- Να δοκιμάζουν να βρεθούν με το παιδί τους σε ένα “άγνωστο” χώρο αφήνοντάς το και προσέχοντάς το συγχρόνως να εξερευνήσει και να ανακαλύψει κάποια πράγματα μόνο του (στο πάρκο, στο μουσείο, στο θέατρο κλπ.).
- Να του μιλήσουν για το σχολείο με θετικά λόγια και όχι τρομοκρατώντας το, να μιλήσουν για τις δικές τους εμπειρίες στην αντίστοιχη ηλικία, να επισκεφτούν με το παιδί τον καινούργιο χώρο του σχολείου, να γνωρίσουν αν είναι δυνατό τη δασκάλα του ή τον δάσκαλο του.
- Να πιστέψουν στο παιδί τους ότι πραγματικά μπορεί να τα καταφέρει (και είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει –εξαρτάται από το άγχος των γονέων-) να του πουν και να του δείξουν την αγάπη τους και την παραδοχή τους.
- Να είναι θετικοί απέναντι στον εκπαιδευτικό που θα αναλάβει το παιδί τους και να δείξουν εμπιστοσύνη (ο κάθε εκπαιδευτικός έχει πάντα κάτι θετικό ακόμη και αν αυτό δεν μπορούμε να το διακρίνουμε)
- Το μοίρασμα των ευθυνών μεταξύ των γονέων για τις υποχρεώσεις του σχολείου είναι μια θετική εικόνα και για το παιδί τους και για τον εκπαιδευτικό. Το παιδί αισθάνεται ικανοποιημένο και σημαντικό όταν ασχολείται και ο πατέρας του με το σχολείο του.
- Να μην διστάζουμε να ζητήσουμε την συμβουλή του ειδικού –ψυχολόγου- (όλα τα σχολεία έχουν) όταν κάτι μας ανησυχεί στην συμπεριφορά ή στην διαδικασία της μάθησης του παιδιού μας.